Happy Mantis

juli 12, 2022

Thomas van Hastenberg werd met zijn bedrijf Happy Mantis de winnaar van ZomerOndernemer regio Rijk van Nijmegen 2021! Thomas heeft een informatieplatform en webshop opgezet waar hij zelf gekweekte bidsprinkhanen verkoopt. Hoe is het nu met Thomas en hoe ervaart hij het ondernemerschap een jaar later? Dat lees je hier!

Waarom ben je gaan ondernemen?

Overal om mij heen zag ik dat mensen aan een baan met loondienst vastzaten. Het is een veilig gevoel, maar de potentie om zelf door te kunnen groeien ruil je vaak in als je fulltime tegen een uurtarief werkt. Dit had ik al snel door, maar direct na mijn studie een fulltime beginnende ondernemer worden leek mij vrij pittig. Vandaar dat het mij een slim plan leek om tijdens mijn universitaire studie Biologie zelf de ondernemer skills alvast op te doen met iets wat ik leuk vond. Hierdoor kan ik na mijn studie sneller uit de startblokken komen en hopelijk uiteindelijk fulltime voor mezelf werken.

Waar komt de passie voor bidsprinkhanen vandaan?

Ik heb altijd al een passie gehad voor de natuur. Toen ik bij een goede vriend van mij zag dat je exotische bidsprinkhanen als huisdier kon houden was ik verkocht. Het is een roofinsect dat ontzettend interessant gedrag vertoont. De diversiteit in formaat en kleuren die je bij de tientallen soorten die in omloop zijn ziet is echt geweldig. Daarnaast is het weer eens wat anders dan een hond of kat.

Waarom leek het jou een goed idee om vanuit de passie voor bidsprinkhanen een bedrijf op te starten?

Ik kweek ook bedreigde vissen, maar had al snel door dat een bedrijf daarin mij geen voordelen zou bieden. Je afzetmarkt is dan gebonden aan je locatie. Echter, bidsprinkhanen kunnen diervriendelijk in tempexboxen met heatpacks verzonden worden waardoor ze binnen 24 uur bij de klant zijn. Daardoor wordt mijn afzetmarkt een stuk groter, tot zelfs Spanje, Italië en Polen aan toe.

Daarnaast zijn bidsprinkhanen enorm schaalbaar. Een enkel vrouwtje kan bij sommige soorten tot wel 300 nakomelingen produceren. De generatietijd totdat ze deze jongen kan krijgen is ongeveer een half jaar, wat erg kort is. Hierdoor kan je lage kosten per product krijgen en dus een hoge winstmarge.

Wat heb je in het afgelopen jaar geleerd als ondernemer?

Het opzetten van een onderneming met een goede basis kost eigenlijk veel tijd. Het helpt niet dat ik van 9 tot 5 op de uni vaak zit en ’s avonds nog pakketjes moet inpakken en de dieren moet verzorgen. Ik heb geleerd dat je bepaalde dingen moet outsourcen en dat tijd overhouden om je bedrijf voort te kunnen duwen heel erg belangrijk is. Als je alleen maar met standaard onderhoud bezig bent kom je er niet. Het zijn juist deze avondjes van “Deep work” die heel erg belangrijk zijn.

Wat heeft ZomerOndernemer jou opgeleverd?

Het was voor mij de eerste stap om te kijken of ondernemen wat voor mij was. In eerste instantie kwam ik bij ZomerOndernemer om een aantal praktische vragen zoals boekhouding, websites en BTW opgelost te krijgen. Naast de antwoorden op deze vragen heeft het mij ook heel erg laten zien wat er mogelijk is. Ik zal nooit vergeten hoe we door de coaches op pad werden gestuurd om met slechts €10 en ons netwerk startkapitaal voor ons toekomstig bedrijf te zoeken. Binnen 2 uur kwamen we met rond de €200 aan contanten en 2 tassen vol spullen terug, zonder dat we de €10 hadden gebruikt. Ik heb geleerd dat je gewoon stappen moet maken. Je leert gaandeweg.

Waarom zou je een deelname aan ZomerOndernemer aanbevelen?

ZomerOndernemer is een ontzettend mooi traject waarbij jongeren met ervaren coaches hun idee uitwerken. Dat je hiervoor niks hoeft te betalen en in het echt op locatie training kunt krijgen is super gaaf. Dit zijn van die buitenkansjes die je zeker met beide handen aan moet nemen als je overweegt om te gaan ondernemen. Daarnaast heb ik met een aantal mensen nu nog goed contact, waardoor je direct sparringpartners van je eigen leeftijd hebt. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. ZomerOndernemer leert je allerlei trucs hoe je kan uitvogelen wat voor jou de beste stappen zijn om te nemen.

Nieuwsgierig naar zijn website? Klik hier

Maak jouw plannen en ideeën realiteit en meld je vandaag aan.

Aanmelden is geheel gratis en vrijblijvend.
Voor het aanmelden bevestig ik het volgende:
Na aanmelding zullen wij per email contact met jou opnemen.
Bedankt! Je aanmelding is ontvangen!
Oops! Er ging iets fout.