Oud-deelnemer Elles Bouwmeester aan het woord

Elles Bouwmeester deed in 2017 mee aan ZomerOndernemer in Zwolle. Inmiddels runt zij haar eigen online webshop El-Decoration waar je op maat gemaakte (reclame) stickers, bedrukt textiel en persoonlijke cadeaus kunt bestellen.

Waarom ben je gaan ondernemen?

Vanaf jongs af aan vind ik het erg leuk om creatief bezig te zijn. Ik hou ervan om een plan uit te werken tot een succes. Zo liep ik al een tijdje rond met het idee om ‘’zelfgemaakte stickers’’ te gaan verkopen via een online webshop. Tijdens mijn deelname aan ZomerOndernemer in Zwolle heb ik dit plan steeds verder uitgewerkt en op 1 september 2017 opende ik de deuren van El-Decoration. Een online webshop waar je terecht kunt voor op maat gemaakte (reclame) stickers, bedrukt textiel en persoonlijke cadeaus.

Wat maakt jouw producten uniek?

Alle producten die ik verkoop zijn grotendeels handgemaakt. Hierdoor heb je het niet de volgende dag in huis, maar je krijgt wel iets heel speciaals. Zo kun je alles naar wens aanpassen, de kleuren, de lettertypes, afbeeldingen en teksten. Een voorbeeld? Geboorte rompertjes koop je bij El-Decoration niet met een standaard plaatje. Wij maken het rompertje extra speciaal met persoonlijke gegevens en eventueel een afbeelding van het geboortekaartje. Ik denk graag met mijn klanten mee. Vaak komen ze met een simpel idee. Ik maak dan minimaal drie online voorbeelden in geheel verschillende stijlen en zo wordt een simpel idee omgezet tot een uniek eindproduct.

Is je bedrijfsconcept nadat je gestart was nog gewijzigd?

Ik ben nu ruim een jaar bezig met mijn onderneming en als je dan even terug kijkt zie je hoeveel stappen je eigenlijk al hebt ondernomen. Ik weet nog goed dat het mijn plan was om alleen op maat gemaakte stickers te gaan verkopen. Na nog geen twee weken bezig te zijn, wilde ik er ook textiel bij gaan bedrukken. Dit liep goed maar ik wilde graag meer. Ik besloot persoonlijke cadeautjes toe te gaan voegen aan het assortiment. En nu? De cadeautjes en het bedrukken van textiel loopt heel goed, stickers daarentegen een stuk minder. Ik denk dus dat je van tevoren een basisplan moet hebben, maar dat je er tijdens het ondernemen zelf pas achter komt hoe je het concreet wilt hebben. Als ik nu mijn ondernemingsplan opnieuw zou gaan schrijven, weet ik zeker dat het niet te vergelijken is met het eerste plan. Gewoon omdat je tegen zo veel dingen aanloopt en veel nieuwe inzichten krijgt tijdens het ondernemen zelf.

Hoe ziet jouw bedrijf er over 5 jaar uit?

Als ik zie hoe mijn bedrijf in één jaar tijd is veranderd, ben ik benieuwd hoe het over vijf jaar gaat. Ik heb nog heel wat plannen liggen voor nieuwe producten en eventuele samenwerkingen. Helaas is het best lastig om dit nu allemaal op te pakken en uit te werken. Naast het voortzetten van El-Decoration gaat er ook veel tijd zitten in mijn studie Marketing & Communicatie. Ik hoop in ieder geval dat El-Decoration over vijf jaar nog heel veel mensen blij mag maken met persoonlijke en op maat gemaakte cadeautjes, stickers en bedrukt textiel!

Wat zou je een startende ondernemer willen meegeven?

Een van de belangrijkste dingen is eigenlijk gewoon beginnen! Heb een basisplan, maar werk dit verder uit tijdens het ondernemen zelf. Neem initiatieven waar je zelf achter staat en maak het tot een succes! En lukt het even niet? Probeer het gewoon op een andere manier opnieuw! Geef je dromen nooit zomaar op!

Benieuwd naar El-Decoration? Neem een kijkje op de website.