Maak kennis met de coördinator van Westfriesland

Dankzij de gemeente Hoorn doet de regio Westfriesland dit jaar ook mee aan ZomerOndernemer. Sylvia Bakker is de coördinator van deze nieuwe regio. Wat heeft zij zelf met ondernemen en wat hoopt zij in de regio Westfriesland te bereiken? Wij vroegen het haar.

Hoe ben je terecht gekomen bij ZomerOndernemer?

Door de wethouder van de Gemeente Hoorn ben ik benaderd om het project te coördineren. De reden daarvoor is dat iedereen mij kent als ex-docent en daarna ondernemer die vanuit coaching en training binnen het onderwijs de verbinding wil maken met de wereld daarbuiten. Door initiatieven op het gebied van ondernemend onderwijs verbind ik o.a. ondernemers met docenten of schoolleiding.

Hoe doe je dat?

Door een boek met verhalen van ondernemers te schrijven voor docenten en jongeren en door lesprogramma’s te schrijven. Ook begeleid ik docenten die met leerlingen ondernemingen aan het opzetten zijn. Hierover geef ik trainingen binnen het VMBO. Tot slot probeer ik scholen te verbinden aan een ondernemerswedstrijd. Zie www.jongwestfriesland.nl voor meer informatie over deze wedstrijd.

En hoe betrek je de ondernemers daarbij?

Door maandelijks een netwerkbijenkomst te organiseren in de regio en door ondernemers uit te nodigen met leerlingen mee te denken of te coachen bij een regionale wedstrijd. Maar vooral door zelf ondernemer te blijven en veel bijeenkomsten met hen bij te wonen waardoor de sterk veranderende mindset en skills in je genen gaan zitten. Want juist daarin zitten de veranderingen. En als laatste initiatief het oprichten van Stichting Ondernemend Onderwijs. Een platform waar ondernemers trainingen aan kunnen bieden voor docenten. Actuelere kennis kun je niet krijgen en dat heeft het onderwijs nodig.

Waarom werk je mee aan ZomerOndernemer?

Ik werk mee aan ZomerOndernemer omdat er een gat is tussen school en doen waar je van droomt. Jongeren die niet in het schoolsysteem functioneren hoop ik te bereiken en dankzij het project werken zij aan ondernemende vaardigheden. Ook voor jonge mensen, die binnen school geen tijd krijgen om een onderneming te starten, is ZomerOndernemer heel relevant. Omdat ondernemen ook fun moet zijn, hopen wij er in de regio Westfriesland een feest van te maken!